Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου μας ο Νομπελίστας Καθηγητής Jean-Marie Lehn

Κορυφαίο γεγονός για την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου μας η αναγόρευση σε Επίτιμο Καθηγητή του Δρα Jean-Marie Lehn, κατόχου του βραβείου Νόμπελ Χημείας. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου και στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, του πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, των πρυτανικών Αρχών, ακαδημαϊκών, διοικητικών και πλήθους φοιτητών ο διακεκριμένος χημικός Δρα. Lehn απηύθυνε εμπνευσμένη ομιλία με θέμα: «Steps Towards Life: Chemistry («Βήματα προς τη Ζωή: Χημεία!»). Στην ομιλία του ο Νομπελίστας  μίλησε για τον τομέα της επιστήμης του για να αποφανθεί ότι Επιστήμη, Φύση και Τέχνη έχουν την ίδια αξία.

 

Με το πέρας της ομιλίας του, σύσσωμο το ακροατήριο σηκώθηκε και τον χειροκροτούσε για αρκετή ώρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην τελετή αντιπροσωπεύθηκαν όλα τα ανώτατα Ιδρύματα της Κύπρου, οι Ιατρικές Σχολές και τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι «είναι μεγάλη η τιμή όχι μόνο για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αλλά για το σύνολο της πανεπιστημιακής μας κοινότητας και της Κύπρου ολόκληρης, η παρουσία ενός επιστήμονα αυτού του μεγέθους, στο νησί μας». Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος ανέφερε ότι «τέτοια φωτεινά μυαλά δημιουργούν τη μεγάλη διαφορά καθώς δείχνουν το δρόμο σε όλους μας ανεξαιρέτως. Το πανεπιστήμιό μας σήμερα συμπλήρωσε μια σημαντική σελίδα στην ιστορία του».

 

Την επομένη της αναγόρευσής του, ο Καθηγητής Jean-Marie Lehn περιόδευσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επιμελήθηκε επιστημονικού εργαστηρίου. Κατά τη διάρκειά του παρουσιάσθηκαν επιστημονικές μελέτες και ερευνητικά προγράμματα που ετοιμάζονται από επιστήμονες στην Κύπρο και ανήκουν σε όλα τα επιστημονικά Ιδρύματα της χώρας. Ο Καθηγητής Lehn αποδέχθηκε πρόταση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου να πραγματοποιεί ετήσιες τακτικές επισκέψεις στην Κύπρο και υπό την στέγη του πανεπιστημίου να συνεχισθεί ο επιστημονικός διάλογος.

 

Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου μας ο Νομπελίστας Καθηγητής Jean-Marie Lehn

 
This website is using cookies. More info. Agree More Info