Σημαντικές συμφωνίες του Πανεπιστημίου μας με Πανεπιστήμια της Κίνας

Αξιοποιώντας την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για “Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών Ανώτερης Εκπαίδευσης μεταξύ Κίνας και Κύπρου” που υπέγραψαν στο Πεκίνο, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής και ο Κινέζος ομόλογός του Chen Baosheng, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου επισκέφθηκε Πανεπιστήμια της Κίνας. Ειδικότερα, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Καθηγητής, Κώστας Γουλιάμος και η Διευθύντρια Εισδοχής και Μάρκετινγκ, κ. Μαρίνα Αλεξάνδρου πραγματοποίησαν σειρά σημαντικών επαφών με τις πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίων της βορειοδυτικής και βορειοανατολικής Κίνας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε εμβάθυνση και επέκταση των συνεργασιών. Κοινή η διαπίστωση ότι η στρατηγική σχέση διευρύνεται συνεχώς και η περαιτέρω ώθηση θεμελιώνει ακόμη περισσότερο τη διαπανεπιστημιακή συνεργασία.

Σε δηλώσεις του, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής, Κώστας Γουλιάμος σημείωσε πως «η Κίνα αποτελεί ένα από τους πιο βασικούς πυλώνες επιστημονικής συνεργασίας που ως τέτοια προσδίδει πολλαπλά οικονομικά, πολιτισμικά, κοινωνικά και επιστημονικά οφέλη στην Κύπρο και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η σχέση μας με την Κίνα αποκτά μεγάλη βαρύτητα λόγω ακριβώς και της στρατηγικής που έχει αναπτύξει η χώρα “μια ζώνη, ένας δρόμος”. Σε κάθε περίπτωση διαπιστώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο διευρύνει και ενισχύει τα ερείσματά του στην Κίνα λόγω των στρατηγικών συνεργειών του, με πλείστα ιστορικά Πανεπιστήμια της χώρας».

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Κύπρο-Κινεζικού Πολιτιστικού Κέντρου (Cyprus-Chinese Cultural Centre) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο από τον πρέσβη κ. Xingyuan Huang.