Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά την μνήμη του Κύπριου γενάρχη της Συνταγματικής Επιστήμης

Την εξαιρετική συγγραφική και διδακτική ικανότητα του Κύπριου Γενάρχη της Συνταγματικής Επιστήμης στην Ελλάδα,  Ν.Ι. Σαριπόλου, ο οποίος με το σύγγραμμά του «Εγχειρίδιον Συνταγματικού Δικαίου», έθεσε μια για πάντα τις βάσεις διδασκαλίας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επετειακή εκδήλωση των 200 ετών από την γέννηση του θεμελιωτή του Συνταγματικού Δικαίου στην Ελλάδα.  H εκδήλωση  συνδιοργανώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στην Αθήνα. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «οι Σαρίπολοι, ήτοι ο πατήρ Ν.Ι. Σαρίπολος και ο υιός Ν.Ν. Σαρίπολος, «σημάδεψαν» καθοριστικώς την ελληνική επιστήμη του Συνταγματικού Δικαίου». Αναφερόμενος στο συγγραφικό και διδακτικό έργο του Ν.Ι. Σαριπόλου σημείωσε ότι ήταν εκείνος που άφησε ως παρακαταθήκη το πρώτο ολοκληρωμένο και σπουδαίο σύγγραμμα Συνταγματικού Δικαίου, το «Εγχειρίδιον Συνταγματικού Δικαίου»

Ο πρύτανης του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Κώστας Γουλιάμος ανέφερε τόνισε πως «Ο Ν. Ι. Σαρίπολος ήταν μία από τις μεγαλύτερες μορφές  της Ελλάδας και της Κύπρου. Σημάδεψε την ιστορία του Συνταγματικού Δικαίου» .

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ.  Χριστόφορος Χατζηκυπριανού τόνισε ότι είμαστε τώρα εδώ για να διδαχθούμε και προβληματιστούμε από το μεγάλο και άφθαρτο  έργο του Ν. Ι .Σαριπόλου που υπήρξε ο θεμελιωτής του Συνταγματικού Δικαίου στην Ελλάδα, ένας από τους κορυφαίους νομικούς του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Παρόντες στην εκδήλωση της οποίας τον συντονισμό είχε  ο καθηγητής Σπύρος Φλογαίτης ήταν πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και την Κύπρο.  Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κώστας Τσιμάρας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Βλαχόπουλος , η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηβη Μαυρομούστακου, ο δρ. Μανώλης Μπεντενιώτης  κ.α

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τιμώντας την μνήμη του Νικόλαου Σαρίπολου, κήρυξε και εορτάζει το «Έτος Σαριπόλου» με σειρά επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων.   Η διαχρονική σημασία του έργου του, αναγνωρισμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γίνεται φάρος μνήμης με το «Έτος Σαριπόλου», το οποίο ξεκίνησε με την πιο πάνω εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα.

Σύντομα θα ανακοινωθεί αναλυτικό πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις «Έτους Σαριπόλου» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς μήνες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, στην Λευκωσία, ως επίσης στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

 
This website is using cookies. More info. Agree More Info