Select Page

Στην 64η θέση η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ανάμεσα σε 137 χώρες

Posted: July 24, 2019

Άνοδο 19 θέσεων καταγράφει φέτος η ανταγωνιστική θέση της Κύπρου στον συγκριτικό πίνακα κατάταξης των οικονομιών 137 χωρών που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, γνωστότερο στην Κύπρο ως «Φόρουμ του Νταβός».

Οι συνεντεύξεις γίνονται μέσω ενός δικτύου εταίρων του Φόρουμ σε κάθε μια από τις χώρες για τις οποίες συλλέγονται στοιχεία.

Εταίροι του Φόρουμ στην Κύπρο, που έλαβαν μέρος στη διεξαγωγή της έρευνας, είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου.

 

Σύμφωνα με το Φόρουμ, η Κύπρος κατατάσσεται στην 64η θέση, ανάμεσα σε 137 χώρες του πλανήτη ως προς το βαθμό ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Η συγκριτική κατάταξη της Κύπρου έχει βελτιωθεί κατά 19 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη της.

Σε σύγκριση με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 24 χώρες παρουσιάζουν πιο ψηλή βαθμολογία από ό,τι η Κύπρος.

 

Η πρώτη δεκάδα στην κατάταξη της Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ είναι η ίδια όπως όπως και την προηγούμενη χρονιά με μικρές ανακατατάξεις. Πρώτη χώρα είναι ξανά η Ελβετία. Στην δεύτερη θέση ανέβηκαν οι ΗΠΑ από την περσινή τρίτη θέση ξεπερνώντας τη Σιγκαπούρη.

Ακολουθούν η Ολλανδία, η Γερμανία το Χονγκ Κονγκ, και η Σουηδία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Φιλανδία.

 

Η κατάταξη των 137 χωρών ως προς την ανταγωνιστικότητα τους γίνεται με βάση τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία της κάθε χώρας αλλά και συνεντεύξεις με στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών διεθνώς.

Όσον αφορά ειδικά την Κύπρο, η συγκριτική κατάταξη της στους δώδεκα υποτομείς που χρησιμοποιεί το Φόρουμ στην αξιολόγηση του ήταν η εξής:

 

  1. Θεσμοί    

51η

  1. Υποδομές

30η

  1. Μακροοικονομική σταθερότητα

97η

  1. Υγεία και βασική εκπαίδευση

39η

  1. Ανώτερη εκπαίδευση και εκπαίδευση προσωπικού

46η

  1. Αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων

25η

  1. Αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας

39η

  1. Ανάπτυξη χρηματοοικονομικής αγοράς

108η

  1. Τεχνολογική ετοιμότητα

32η

  1.  Μέγεθος της αγοράς

109η

  1. Κατάσταση των επιχειρήσεων

55η

  1.  Καινοτομία

53η

 

 

 

Η έκθεση ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ χρησιμοποιείται ευρύτατα από διεθνείς οργανισμούς αλλά και από τοπικές κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα.