Επιλογή Σελίδας

Εμπνευσμένη ομιλία Δρ. Αλ. Σισιλιάνου στο Πανεπιστήμιο μας

Posted: October 31, 2019

Καθήλωσε με την εμπνευσμένη ομιλία του εκατοντάδες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ακαδημαϊκούς και νομικούς ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Καθηγητής Αλέξανδρος Σισιλιάνος. Θέμα της ομιλίας του: “Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΕΔΔΑ και η συμβολή του στην ευρωπαϊκή δικαιοταξία”. Αναφέρθηκε στις διακρατικές προσφυγές σε θέματα όπως ο πόλεμος της Κριμαίας, αλλά και σε θέματα προσφύγων, γενικότέρα στα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, κρίση των θεσμών, στην τρομοκρατία και τα αντιτρομοκρατικά μέτρα, παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είτε κινητών τηλεφώνων είτε ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Έκνομες πτήσεις της CIA, μεταγωγές υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες στις φυλακές του Γκουαντάναμο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Νίκος Χριστοδουλίδης (την ομιλία του διάβασε Διευθυντής του γραφείου του Κος Δημ. Σαμουήλ) ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος και ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιμάρας.

Η παρουσία του Καθηγητού Αλέξανδρου Σισιλιάνου ήταν πολύ σημαντική αφού είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος Διεθνούς Δικαστηρίου μίλησε από του βήματος κυπριακού πανεπιστημίου. Είναι επίσης η πρώτη φορά στα 60 χρόνια του ευρωπαϊκού θεσμού (1959-2019), που εκλέγεται Έλληνας στη θέση αυτή. Ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου 1960 και ανέλαβε καθήκοντα δικαστή στο ΕΔΔΑ το 2011. Εξελέγη πρόεδρος τμήματος τον Φεβρουάριο 2017 και αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ τον Μάιο του 2017. Η θητεία του ως Προέδρου του Δικαστηρίου άρχισε στις 5 Μαΐου 2019.

Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι επίσης μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, συνδεδεμένο μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους διεθνολόγους από όλο τον κόσμο, καθώς και μέλος του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη. Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης.