Επιλογή Σελίδας

Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παιδεία για τα Μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «European MediaCoach Initiative – EMCI»

Posted: June 16, 2021

Την Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021 στις 11:00-13:30, πραγματοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Συνέδριο «MediaCoach Europe». Το Διαδικτυακό Συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «European MediaCoach Initiative – EMCI» (Erasmus+, Key Action 3), το οποίο συντονίζει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Βασικός σκοπός του Ευρωπαϊκού Έργου EMCI, οι εργασίες του οποίου τερματίστηκαν στις 31 Μαΐου 2021, ήταν η επιμόρφωση εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών, ώστε να καταστούν «MediaCoaches», να είναι, δηλαδή, σε θέση να ενδυναμώνουν μαθητές/μαθήτριες και νέους/νέες στον κριτικό εγγραμματισμό για τα Μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το Συνέδριο πραγματεύτηκε το ζήτημα της προώθησης του Γραμματισμού και της Παιδείας για τα Μέσα και της καλλιέργειας κριτικής σκέψης γύρω από αυτά.

Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Adjunct Professor στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στο Διαδικτυακό Συνέδριο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κεντρική εισήγηση, από τον Paolo Celot, εκ μέρους του οργανισμού “European Association for Viewers Interests” (EAVI) με θέμα “Media Literacy, international organizations and experts”. Ο κύριος Celot παρουσίασε το πολυδιάστατο και πολύπλοκο ζήτημα του Γραμματισμού για τα Μέσα, και ανέπτυξε τον ρόλο μεγάλων διεθνών οργανισμών καθώς και των ειδικών στην εκδημοκρατικοποίηση της πληροφόρησης και των νέων Μέσων. Παρουσίασε, επίσης, τις ποικίλες διαστάσεις και τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από τη σύγχρονη λειτουργία των Μέσων στον παγκόσμιο ιστό.

Ακολούθως, οι Ολλανδοί εταίροι παρουσίασαν την καινοτόμο πρωτοβουλία που ανέπτυξαν οι ίδιοι στην Ολλανδία τα τελευταία 10 χρόνια, προκειμένου να επιμορφώνουν επαγγελματίες που εργάζονται ως MediaCoaches στα σχολεία της χώρας τους. Παρουσίασαν ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις με επαγγελματίες MediaCoaches, καθώς και σχολίασαν εκτενώς γραπτά μηνύματα από Ολλανδούς MediaCoaches που παρακολουθούσαν το συνέδριο.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των πέντε χωρών που εφάρμοσαν το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για επιμόρφωση MediaCoaches (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία), παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία από την εμπειρία τους σε εθνικό πλαίσιο, αφού προσάρμοσαν το Ολλανδικό μοντέλο στο συγκείμενο της χώρας τους και το υλοποίησαν.

Στο τελευταίο μέρος,  προσκεκλημένα πρόσωπα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ουνέσκο και το Πανεπιστήμιο της Tempere της Φινλανδίας συζήτησαν τον ρόλο του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Έργου, καθώς και του Γραμματισμού για τα Μέσα γενικότερα στην ανάπτυξη διαφόρων φορέων.