Επιλογή Σελίδας

Η Κύπρος Silicon Valley της Ευρώπης υποστήριξε κορυφαίος Κινέζος Ακαδημαϊκός

Posted: July 25, 2019

Η πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της Παγκοσμιοποίησης στην εποχή των Νέων Δρόμων του Μεταξιού» (“The Role of globalization in the era of the One Belt, One Road Initiative”) με κεντρικό ομιλητή τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Xiang Bing.  Είναι Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Πεκίνου (Founding Dean of China Business and Globalization at Cheung Kong Graduate School of Business). Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλική Αναστασιάδου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου, ο βουλευτής Ροδόπης, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ κ. Φίλιος Φυλακτού, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, φοιτητές κα.

Στην ομιλία του ο Καθηγητής Xiang Bing αναφέρθηκε εκτεταμένα στον ρόλο της Κίνας στην παγκοσμιοποιημένη Οικονομία και προέβη σε σημαντικές επισημάνσεις για την Κύπρο. Είπε συγκεκριμένα ότι: «διανοίγονται μεγάλες ευκαιρίες για την Κύπρο αφού η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτυχθεί στον τομέα των νέων τεχνολογιών όπως είναι η ρομποτική και οι διαδικτυακοί σχεδιασμοί στους οποίους έχει μείνει πολύ πίσω … Βλέπω την δυνατότητα, η Κύπρος να μετατραπεί στη Silicon Valley της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο οι φυσικές σας ομορφιές, τα υπέροχα Πανεπιστήμιά σας και τα κτήρια. Είστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα είστε πολύ κοντά στο Ισραήλ και με την πολιτική των διαβατηρίων μπορείτε να προσελκύσετε ταλέντα στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας. Διαθέτετε όλα τα “υλικά” για να μετατραπείτε στο Silicon Valley της Ευρώπης. Είναι εφικτό! Επίσης λόγω της στρατηγικής της θέσης η Κύπρος μπορεί να καταστεί Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Κέντρο. Θα μπορεί να προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη»

Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος επεσήμανε την σημασία των δικτύων για την ανθρώπινη πρόοδο και είπε ότι «είναι γι’ αυτό που υποστηρίζω ότι “Οι Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού” είναι μια πολύ, πολύ, πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Επειδή, συνδέει ανθρώπους, χώρες, κουλτούρες, οικονομίες. Η πρωτοβουλία του Προέδρου Σι είναι ιστορική για την μελλοντική πορεία της ανθρωπότητας. Μιλά για Ειρήνη, Ανάπτυξη και Ευνομία ως τις ύψιστες παγκόσμιες προκλήσεις».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης υπενθύμισε ότι η Κύπρος υποστήριξε από την αρχή την πρωτοβουλία του Προέδρου της Κίνας Xi Jinping «Belt and Road» (Ζωνών και Δρόμων) «συμβολίζει, αφενός, τους ιστορικούς δεσμούς και τις επιρροές μεταξύ Ανατολής και Δύσης, υπενθυμίζοντας μας τον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού». Κατέληξε λέγοντας ότι «όπως λέτε στην Κίνα, δεν είμαστε φίλοι γιατί συναλλασσόμαστε εμπορικά αλλά συναλλασσόμαστε εμπορικά γιατί είμαστε φίλοι». Η Αυτού Εξοχότητα ο πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Huang Xingyuan είπε ότι «η Κύπρος κατέχει μια σημαντική γεωγραφική θέση, με ανοικτούς τους διαύλους με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα, είναι εντός των εμπορικών δικτύων και διατηρεί άριστες σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες. Ως εκ τούτου, έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας σημαντικός άξονας στους νέους δρόμους του μεταξιού. Τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης έχουν εκφράσει την προθυμία τους να συμμετάσχουν ενεργά στην Πρωτοβουλία Δρόμοι του Μεταξιού».