Επιλογή Σελίδας

Φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έργο 205kWp στο Πανεπιστήμιο μας

Posted: October 17, 2019

Ενεργειακό άλμα προς τα μπρος πραγματοποιεί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο προωθεί με αποφασιστικότητα, μακροχρόνια πράσινη πολιτική τόσο στην Πανεπιστημιούπολη όσο και στην ευρύτερη κοινότητα. Στο πλαίσιο υλοποίησης του μοντέλου του ενεργειακού συμψηφισμού έθεσε τον Σεπτέμβριο σε λειτουργία ακόμη δύο φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία τοποθετήθηκαν στις οροφές των κτιριακών του εγκαταστάσεων, αυξάνοντας την ισχύ σε 205 kWp.

Από το 2015 μέχρι σήμερα τοποθετήθηκαν στο Πανεπιστήμιο φωτοβολταϊκά  με συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού που ξεπερνά τις 335.000 kWh ανά έτος. Μαζί με τις τελευταίες προσθήκες, το 30% των συνολικών ενεργειακών αναγκών του Πανεπιστημίου καλύπτεται από την ηλιακή ενέργεια.

Αυτό σημαίνει ότι:

  • θα εξοικονομηθούν 93 τόνοι καυσίμων ετησίως
  • οι ρύποι στην ατμόσφαιρα θα είναι μειωμένοι κατά 227 τόνους κάθε χρόνο

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανοίγει τον δρόμο για την χρήση καθαρής οικονομικής ενέργειας, την εξοικονόμηση πόρων και την χρήση της ηλιακής ενέργειας. Η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων της πανεπιστημιούπολης, η μείωση εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων λόγω της  χρήσης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας αποτελούν διακηρυγμένους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης  οι οποίοι υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2013 συστάθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος του
Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στελεχώνεται από ακαδημαϊκούς, διοικητικό προσωπικό, εκπροσώπους φοιτητών και εθελοντές. Σκοπός της επιτροπής είναι να συμβουλεύει την διοίκηση του Πανεπιστημίου για περιβαλλοντικά θέματα, να καταθέτει και να υλοποιεί προτάσεις για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών εργασίας και μάθησης στο Πανεπιστήμιο, καθώς και να προωθεί την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.