Επιλογή Σελίδας

H έκθεση Παράλληλα Σύμπαντα: Ποίηση σε Κυανό της Σοφίας Χατζήπαπα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στην Σαγκάη

Posted: November 20, 2023

Η Κύπρια εικαστικός και αναπληρώτρια καθηγήτρια Καλών Τεχνών στο Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Σοφία Χατζήπαπα παρουσιάζει αυτές τις μέρες στη Σαγκάη της Κίνας, την έκθεση κυανοτυπιών «Παράλληλα Σύμπαντα: Ποίηση σε Κυανό».

Η εικαστικός προσκλήθηκε από την επιμελήτρια και καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο της Σαγκάης Xue Hongyan, να παρουσιάσει τη δουλειά της στην γκαλερί Hollyart, που βρίσκεται στην καλλιτεχνική περιοχή M50 Creative Space στη Σαγκάη. Έτσι μετά την πρώτη έκθεση των κυανοτυπιών στην Λευκωσία το Νοέμβριο του 2021, την έκθεση κυανοτυπιών και κινούμενων γραφικών στο χώρο τέχνης  Nira Art Zone στη Βάρνα, τον Αύγουστο του 2022, όπως και την έκθεση στην πανεπιστημιακή γκαλερί Αparte στο Ιάσιο της Ρουμανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2022, η δουλειά της Σοφίας Χατζήπαπα  παρουσιάζεται τώρα στη Σαγκάη.

Τα εγκαίνια τελέσθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις 4 Νοεμβρίου 2023, από την πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κύπρου στο Πεκίνο, κα Μάρθα Α. Μαυρομάτη, η οποία εκφώνησε σύντομο λόγο, παρουσία του ακαδημαϊκού, φοιτητικού και του καλλιτεχνικού κοινού της Σαγκάης.

Σύμφωνα με την εικαστικό Σοφία Χατζήπαπα «Αφετηρία για αυτό το έργο αποτέλεσε μια σειρά εικονογραφήσεων. Τα σχέδια σχεδιάστηκαν αρχικά ως ψηφιακές εικονογραφήσεις για να συνοδεύσουν δύο ποιητικά βιβλία των ποιητών Βασίλκα Πετρόβα Χατζήπαπα και  Γκεόργκι Κωνσταντίνωφ, που εκδόθηκαν το 2021 στη Σόφια και την Αθήνα και αντίστοιχα. Οι εικονογραφήσεις παρουσιάστηκαν ως κυανοτυπίες σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων,  σε αρχειακό χαρτί Α3 τον Νοέμβριο του 2021 στη Λευκωσία και αποτέλεσαν την ιδέα για την παρούσα πρόταση. Στο έργο αυτό παρατηρείται η διασταύρωση μεταξύ των μέσων και η μεταφορά χαρακτηριστικών από το ένα μέσο στο άλλο, δημιουργώντας νέες, υβριδικές μορφές».

Από το 1999 η Δρ Σοφία Χατζήπαπα, έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.  Αυτή την περίοδο διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Minjiang, στη Φουτζό της Κίνας στο εκεί προσφερόμενο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών των Γραφικών Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.