Επιλογή Σελίδας

Ξεκίνησε το έργο CYGNUS+ για τη μελέτη των γαλαξιών χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Posted: December 5, 2022

Η Εναρκτήρια Συνάντηση του έργου «Further development of CYprus models for Galaxies and their NUclear Spectra» (CYGNUS+), με επικεφαλής το Ερευνητικό Κέντρο Αρίσταρχος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με μεγάλη επιτυχία στις 24 Νοεμβρίου 2022. Το έργο CYGNUS+ είναι ένα διετές έργο, που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος – European Space Agency (ESA), στο πλαίσιο του Σχεδίου για τα Ευρωπαϊκά Συνεργαζόμενα Κράτη – European Cooperating States (PECS) στην Κύπρο. Η συνάντηση ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους εταίρους του έργου να συναντηθούν και να αλληλεπιδράσουν.

Το έργο CYGNUS+ στοχεύει στην ανάπτυξη εργαλείων που είναι χρήσιμα για την κατανόηση των πολυάριθμων διαδικασιών που διέπουν τον σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών χρησιμοποιώντας παγχρωματικές παρατηρήσεις γαλαξιών σε όλες τις κοσμικές εποχές. Το έργο CYGNUS+ είναι ένα σημαντικό βήμα παραπέρα προς την ανάπτυξη μοντέλων μεταφοράς ακτινοβολίας που εκπέμπουν  οι γαλαξίες από το υπεριώδες μέχρι το υπέρυθρο κομμάτι του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Αυτά τα μοντέλα είναι απαραίτητα για την ερμηνεία παρατηρήσεων από προηγούμενες, τρέχουσες και μελλοντικές διαστημικές αποστολές όπως το Spitzer, Herschel, JWST και Euclid. Το Ερευνητικό Κέντρο Αρίσταρχος τις τελευταίες δύο δεκαετίες ανέπτυξε πρωτοποριακά μοντέλα μεταφοράς ακτινοβολίας γαλαξιών (radiative transfer models) και μεθόδων ανάλυσης της φασματικής κατανομής ενέργειας γαλαξιών (spectral energy distribution ή SED) χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Markov chain Monte Carlo (MCMC). Μια σημαντική εξέλιξη στην οποία στοχεύει το έργο είναι η σύζευξη της μεθόδου με έναν αλγόριθμο Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) που θα βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα της μεθόδου και την ανάκτηση βασικών παραμέτρων των γαλαξιών.

Το CYGNUS+ είναι μια συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής (ΙΑ) του Foundation for Research and Technology – Hellas FORTH το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας.  Η εναρκτήρια συνάντηση οργανώθηκε για να ανακοινωθεί δημόσια η έναρξη του έργου. Οι στόχοι του έργου επισημάνθηκαν και οι υπεύθυνοι των οκτώ πακέτων εργασίας του έργου εξήγησαν τους ρόλους και τις ευθύνες τους και το σχέδιό τους για αλληλεπίδραση εντός της κοινοπραξίας που περιλαμβάνει επιστήμονες με ειδίκευση στην αστροφυσική, την τεχνητή νοημοσύνη και την επιστήμη δεδομένων.