Επιλογή Σελίδας

ΚυπροΕλλαδικό Συνέδριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής 2023

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC) σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συμβουλευτικής & Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καθηγητών ΣΕΑ διοργανώνει το ετήσιο επιστημονικό Κυπροελλαδικό Συνέδριό Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής με θέμα:

«Συμβουλευτική, Σχεδιασμός Σταδιοδρομίας»

Tο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου 2023 (08.00-14.30) στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το συνέδριό επιδιώκει να αναδείξει τις σύγχρονες εξελίξεις στη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, καθώς  και τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στον ευρύτερο σχεδιασμό της σταδιοδρομίας του ατόμου. Θα επικεντρωθεί στις σύγχρονες προκλήσεις στον επαγγελματικό προσανατολισμό, όπως είναι η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας, και στην ομαλή μετάβαση από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και από την Εκπαίδευση στην Εργασία.

Το φετινό συνέδριο θα περιλαμβάνει μία κεντρική ομιλία και θα πλαισιωθεί από αριθμό βιωματικών εργαστήριων (workshops), στα οποία οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν με διαδραστικό τρόπο, ζητήματα που αφορούν στο έργο τους.

Βρείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

Κεντρική ομιλία: Ψηφιοποίηση και ψηφιακός μετασχηματισμός στον επαγγελματικό προσανατολισμό (Digitalisation and digital transformation in career guidance)

Η Δρ Jaana Kettunen είναι Καθηγήτρια Συμβουλευτικής και υποδιευθύντρια στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Έρευνας (FIER) του University of Jyväskylä. Η έρευνά της που έχει έντονο διεθνή προσανατολισμό περιστρέφεται γύρω από την πρακτική του επαγγελματικού προσανατολισμού και την ανάπτυξη δημόσιας πολιτικής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον σχεδιασμό και τη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Η Δρ Kettunen είναι επιστημονική συνεργάτης στο Κέντρο Μελέτης της Τεχνολογίας στη Συμβουλευτική και την Ανάπτυξη Σταδιοδρομίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ΗΠΑ. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του International Centre for Career Development και πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τη στρατηγική ΤΠΕ της International Association of Educational and Vocational Guidance (IAEVG) και της Επιτροπής Τεχνολογίας της National Career Development Association (NCDA). Είναι διορισμένη εθνική εμπειρογνώμονας στο δίκτυο εμπειρογνωμόνων CareersNet του Cedefop για τον δια βίου προσανατολισμό και την ανάπτυξη σταδιοδρομίας και μέλος της συμβουλευτικής του επιτροπής. Υπήρξε μέλος της μονάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικής Δια Βίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού ELGPN την περίοδο 2007-2015.

Προσκεκλημένοι Ομιλητές

Η Ελένη Παπαστεφάνου είναι κάτοχος Πτυχίου Κοινωνικής Εργασίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και Κοινωνιολογίας.  Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Συμβουλευτική και Επαγγελματικό Προσανατολισμό και Μάστερ στην Ανάπτυξη και Αξιολόγηση Προγραμμάτων καθώς και  στην Εκπαιδευτική Διοίκηση και Αξιολόγηση.

Εργάστηκε στην Ελλάδα για μια πενταετία ως Κοινωνικός Λειτουργός και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε Ιδιωτικό Οργανισμό, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών και στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού του Υπουργείου Εργασίας. Τη χρονική περίοδο 1989-1992 εργάστηκε στην  Κύπρο ως Δασκάλα και μεταπήδησε στη Μέση Γενική Εκπαίδευση Κύπρου το 1992 ως Καθηγήτρια Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (Σ.Ε.Α.). Με την πιο πάνω ιδιότητα εργάστηκε σε Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις θέσεις προαγωγής της. Από το 2000 μέχρι και το 2009 αποσπάστηκε με μερική απασχόληση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Πανεπιστήμιο Κύπρου με βασικά καθήκοντα την εκπαίδευση Καθηγητών Σ.Ε.Α. στο πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης, την εκπαίδευση/επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης στα Προαιρετικά Σεμινάρια Επιμόρφωσης και Σεμινάρια Σχολικής Βάσης και τέλος την επιμόρφωση γονέων στα επιμορφωτικά Σεμινάρια Γονέων.

Υπήρξε εισηγήτρια στη Σχολή Γονέων καθώς και σε διάφορα άλλα συνέδρια/ημερίδες/ επιμορφωτικές δράσεις με έμφαση στην Προσωπική και Επαγγελματική/Εκπαιδευτική ανάπτυξη και ωρίμανση των εφήβων.

Τη χρονική περίοδο 2006- 2013 κατείχε  τις θέσεις της Βοηθού Διευθύντριας και Βοηθού Διευθύντριας Α΄ Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κύπρου. Από το 2013- 2019  κατείχε τη θέση της  Διευθύντριας Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κύπρου.

Από το 2019 μέχρι και σήμερα είναι Επιθεωρήτρια Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (Σ.Ε.Α.), Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης  του ΥΠΑΝ.

Ο Δρ. Δρόσος είναι Επίκουρος Καθηγητής Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και συντονιστής του αντίστοιχου μεταπτυχιακού προγράμματος. Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση & Επαγγελματική Επανένταξη (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.), Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Υποστηριζόμενης Εργασίας (ΕΛ.ΕΤ.ΥΠ.Ε.), ιδρυτικό μέλος του NICE (Network for Innovation in Career Guidance and Counselling Foundation) και επιστημονικός συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του European Doctoral Programme in Career Guidance and Counselling (ECADOC). Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε αρκετά Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Erasmus+, Creative Europe).

 

Ο Δρ. Δημήτρης Γαϊτάνης είναι Σύμβουλος Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με πολυετή επαγγελματική εμπειρία στο θεσμό.  Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό (Συ.Ε.Π.) και διδακτορικού στην ιστορία της εκπαίδευσης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) σε θέση Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Έχει συντονίσει σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών έργων με αντικείμενο την επιστημονική υποστήριξη των συμβούλων σταδιοδρομίας και των φορέων Συ.Ε.Π. του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω κατάρτισης και υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης, εκπόνησης επιμορφωτικού υλικού και δημιουργίας συστημάτων και εργαλείων αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών Συ.Ε.Π.. Στο διάστημα 2007-2015 διετέλεσε εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πολιτική στην Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας (ELGPN), ενώ σήμερα προΐσταται των Εθνικών Κέντρων Euroguidance και Europass Ελλάδας. Άρθρα του σχετικά με τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας με έμφαση στη διασφάλιση Ποιότητας των υπηρεσιών ΣυΕΠ έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ανακοινώσεις σε εθνικά και ευρωπαϊκά συνέδρια στην ΣυΕΠ. Διδάσκει το μάθημα “Διασφάλιση Ποιότητας στην Διά βίου Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικό Προσανατολισμό και τη Διά Βίου Μάθηση” στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Συμβουλευτική, Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΚΠΑ.

 

Η Δρ Σίλια Χατζηχριστοδούλου (BSc, MPhil, PhD.) είναι η Ιδρυτής και Γενική Διευθύντρια της εταιρείας GrantXpert Consulting. Η εταιρεία συστάθηκε το 2009, κατόπιν εξασφάλισης επιχορήγησης από το Σχέδιο Ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Υπουργείου ΕΕΒΤ. Η Δρ Χατζηχριστοδούλου είναι εξειδικευμένος σύμβουλος σε Ευρωπαϊκά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα επιχορηγήσεων, με εμπειρία πέραν των 17 ετών στο συγκεκριμένο τομέα. Έχει εργασθεί το διάστημα 2004-2009 στο Κέντρο Ερευνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ως σύμβουλος Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων επιχορήγησης.

Την περίοδο 2012-2014 είχε διορισθεί ως national expert στο SME Performance Review εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Δρ Χατζηχριστοδούλου σπούδασε στο London School of Economics and Political Science (BSc Accounting & Finance), αποφοιτώντας με άριστα το 2003. Στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (MPhil in Management Studies), αποφοιτώντας με έπαινο το 2004 και το 2013 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Sheffield στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Η Δρ Χατζηχριστοδούλου έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων ως επίτημη προσκεκλημένη σε θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, τις δεξιότητες και τα επαγγέλματα του μέλλοντος και τις Ευρωπαϊκές και εθνικές επιχορηγήσεις. Επίσης έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων στα οποία συμμετέχει σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Έχει δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα ερευνητικών της εργασιών σε Ευρωπαϊκά και τοπικά επιστημονικά συνέδρια.

 

H Bούλη Τετραδάκου, εργάζεται στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Ε.Ο.Π.Π.ΕΠ. σε θέση Προϊστάμενης του Τμήματος Ανάπτυξης Υπηρεσιών και Εργαλείων ΣΥΕΠ – Συντονίστριας του Εθνικού Κέντρου Euroguidance.

Ως υπεύθυνη εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχει διαχειριστεί έργα που αφορούν, στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση επιστημονικού υλικού και επιμορφωτικών δράσεων για συμβούλους σταδιοδρομίας, στην ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης σταδιοδρομίας, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση βιωματικών εργαστήριων για την υποστήριξη των τελικών χρηστών των υπηρεσιών ΣυΕΠ κ.α.

Στη διάρκεια της πολυετούς επαγγελματικής της πορείας, έχει εργαστεί ως σύμβουλος σταδιοδρομίας σε μαθητές, φοιτητές, ανέργους/εργαζομένους και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και έχει πολύ σημαντική εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων σε θέματα τεχνικών αναζήτησης εργασίας και επιχειρηματικότητας.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Βέργας εργάζεται ως Βοηθός Διευθυντής Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής(ΣΕΑ), στη Μέση Γενική, Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Με βάση το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, σε μια εποχή, με ραγδαίες μεταβολές τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, η επαναξιολόγηση των νέων αναγκών που προκύπτουν πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, καταθέτοντας ένα μακρόπνοο, επίκαιρο στρατηγικό σχεδιασμό. Στα πλαίσια της επαγγελματικής του ανάπτυξης, απόκτηση περαιτέρω δεξιοτήτων ( ακαδημαϊκών, ερευνητικών, επαγγελματικών ), τα τελευταία χρόνια η ερευνητική του δραστηριότητα, επενδύει στην εξωστρέφεια, προσφέροντας στους νέους θεμελιώδεις μελέτες, μέσω δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, συμμετοχή σε διεθνή/εθνικά συνέδρια και διοργάνωση εξειδικευμένων ημερίδων, σεμιναρίων και εργαστηρίων.