Επιλογή Σελίδας
Συνέδριο-ορόσημο για τα 50χρονα Κίνας-Κύπρου από την Κινεζική Πρεσβεία και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Posted: June 10, 2021

Το 2021 σηματοδοτεί 50 χρόνια σημαντικών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Κύπρου. Ως μια από τις δράσεις-ορόσημο σε αυτό το πλαίσιο, η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το διαδικτυακό Forum με θέμα «Η Εμπειρία Διακυβέρνησης για ένα Κοινό Μέλλον: Εορτασμός της 50ής επετείου των διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Κύπρου».

Στην ομιλία του, ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο κ. Liu Yantao υπογράμμισε πως οι δύο χώρες συνεχώς προάγουν όχι μόνο τις φιλικές ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα, αλλά και την αμοιβαία επωφελή και εποικοδομητική συνεργασία σε διάφορους τομείς. Κατά τον Πρέσβη, οι καινοτομίες και τα αναπτυξιακά επιτεύγματα της Κίνας θα ωφελήσουν όχι μόνο την Κύπρο αλλά και τον κόσμο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη, τη βιώσιμη ευημερία και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο διαδικτυακό Forum συμμετείχαν σημαίνοντες πολιτικοί, υψηλόβαθμοι πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, πρυτάνεις αλλά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και από τις δύο χώρες.

Το συνέδριο προσφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ. Αδάμου Αδάμου, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Liu Yantao , ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Πρέσβης Δρ. Κορνήλιος Σ. Κορνηλίου και ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας Καθηγητής Gao Xiang.

Το συνέδριο έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης καθότι το παρακολούθησε διαδικτυακά πλήθος κόσμου αλλά και διαμορφωτών πολιτικής από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές του Forum ήταν ο πρώην Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και, μετέπειτα, Παιδείας και Πολιτισμού κα. Ανδρούλα Βασιλείου, η Αντιπρόεδρος του Chinese People’s Institute of Foreign Affairs κα. Shi Ling, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε του CPC κα. Chen Huaifan, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο Αντιπρόεδρος του China Institute of International Relations Dr. Ruan Zongze, οι επικεφαλής των Γραφείων Διεθνών Σχέσεων του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κ. Γ. Χατζηγεωργίου και κα. Βέρα Πολυκάρπου, ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Καθηγητής Παντελής Σκλιάς, ο Πρύτανης του Minjiang University της Κίνας Καθηγητής Wang Zonghua, ο Πρύτανης του ΕΠΚ Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος κ.α.

To Forum επεσήμανε τα 50 χρόνια σημαντικής συνεργασίας και ισχυρών δεσμών φιλίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου.

Παράλληλα, οι σύνεδροι στις εισηγήσεις τους υπογράμμισαν πως η Κίνα, υπό την ηγεσία του Προέδρου Σι, έχει αναδειχθεί διεθνώς σε υπόδειγμα σύγχρονης διακυβέρνησης, αποκτώντας πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στους νευραλγικούς τομείς της διεθνούς πολιτικής, της οικονομίας, του εμπορίου, των τεχνολογιών αιχμής, της βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γουλιάμος, μέσα από μια υποδειγματική όσο και αποτελεσματική διακυβέρνηση, η Κίνα πρωτοστατεί στην εκκόλαψη ενός κοινού μέλλοντος για την ανθρωπότητα, με πυλώνες την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την αρμονία, τον διαπολιτισμό, τη διασύνδεση και τη συλλογικότητα.

Κατά τη διάρκεια του Forum ,o Πρέσβης της Κίνας κ. Liu Yantao παρέδωσε στον Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Κώστα Γουλιάμο, τον τρίτο τόμο του βιβλίου “Xi Jinping: the Governance of China”.