Επιλογή Σελίδας

Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Posted: March 24, 2021

Στην ανάπτυξη μιας σημαντικής συνεργασίας μεταπτυχιακών σπουδών προχώρησαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετά από απόφαση των θεσμικών τους οργάνων και την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου από τους δύο Πρυτάνεις, κ.κ. Μ.Α. Δημόπουλο και Κ. Γουλιάμο το Σεπτέμβρη του 2020.

Πρόκειται για μια διαπανεπιστημιακή σύμπραξη με την οποία ενδυναμώνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών οργανισμών επί ενός προγράμματος που δημιουργεί προστιθέμενη ακαδημαϊκή αξία.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου «ΜΑ Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική (Ενιαία) Εκπαίδευση», το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναλαμβάνει την πραγματοποίηση της διά ζώσης Πρακτικής Άσκησης των φοιτητριών/των στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης (Σχολική Εμπειρία) αντιστοιχεί σε 24 ECTS, είναι διάρκειας 600 ωρών και περιλαμβάνει:  α) εργαστηριακά σεμινάρια από ειδικούς σε θέματα εκπαίδευσης μαθητών με αναπηρία, ενταξιακής εκπαίδευσης, διάγνωσης και αξιολόγησης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και εκπαίδευσης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, β) επισκέψεις σε δομές εκπαίδευσης που φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (ΣΜΕΑΕ, Τμήματα Ένταξης σε σχολικές μονάδες γενικής εκπαίδευσης) και σε δομές αξιολόγησης και υποστήριξης (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, ΙΠΔ Κέντρα, Κέντρα Κοινοτικής και Ψυχικής Υγείας και Συμβουλευτικά Κέντρα Οικογένειας, κ.α.), γ) εποπτεία σε ομάδες, κ.ά.

Το ΜΑ Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική (Ενιαία) Εκπαίδευση» έχει διάρκεια 2 έτη, πιστώνεται με 120 ECTS και μοριοδοτείται για προσλήψεις/διορισμούς με 20 μονάδες, σύμφωνα με τα άρθρα 57, 58 και 59 του ν.4589/2019 (ΦΕΚ τ. Α΄ 13). Επίσης, έχει συνάφεια με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 180405/Ζ1/19-11-2019 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ τ. Β’ 4279), και προσφέρει τη δυνατότητα ένταξης στους κύριους πίνακες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Ακόμα, προσφέρει παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 54 του ν. 4589/2019.

Η δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος προσφέρουν τη δυνατότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες να: (α) αναπτύξουν θεωρητική κατανόηση και κριτική σκέψη σε θέματα εκπαίδευσης παιδιών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, (β) αναπτύξουν πρακτικές δεξιότητες σχεδιασμού εκπαιδευτικών προσεγγίσεων διαφοροποίησης στο πλαίσιο της ενιαίας εκπαίδευσης ως εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής, (γ)  εμβαθύνουν στο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση διαδικασιών εκπαιδευτικής έρευνας και (δ) αποκτήσουν προσόντα παιδαγωγικής επάρκειας μέσα από μαθήματα παιδαγωγικής επιστήμης και διδακτικής μεθοδολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει: υποχρεωτικά και επιλογής μαθήματα σε θέματα φιλοσοφίας, θεωρίας και πρακτικής της ειδικής και της ενιαίας εκπαίδευσης, σε θέματα παιδαγωγικού σχεδιασμού και εκπαιδευτικών προσεγγίσεων για διάφορες ομάδες μαθητών/τριών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο πλαίσιο της ενιαίας εκπαίδευσης, σε θέματα μεθοδολογίας εκπαιδευτικής έρευνας και μαθήματα διδακτικής μεθοδολογίας και πρακτικής άσκησης.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δέχεται αιτήσεις εισαγωγής από νέους υποψήφιους για το Χειμερινό Τετράμηνο 2021. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και οδηγίες για υποβολή αίτησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Εισδοχής στο +35722713000 η στην ιστοσελίδα του πανεπιστήμιου www.euc.ac.cy

Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε το διαδικτυακό σεμινάριο του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών MA Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική (Ενιαία) Εκπαίδευση την

 Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 στις 17:00.

Παρακολουθείστε το εδώ.