Επιλογή Σελίδας
Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κεντρικός Ομιλητής στην Κίνα
Posted: November 27, 2020

Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου του Πανεπιστημίου Lanzhou City University της Κίνας, Καθηγητή Xuejun Wang, ήταν ένας από τους Κεντρικούς Ομιλητές στο διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο «University Alliance for the Belt & Road Initiative».

Το Lanzhou City University – ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1907 – φιλοξένησε και διοργάνωσε αυτό το σημαντικό διεθνές συμπόσιο, στο οποίο συμμετείχαν πανεπιστήμια από την Ευρώπη, την Ασία και τη Β. Αμερική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διεθνές δίκτυο “University Alliance for the Belt & Road” δημιουργήθηκε το 2015. Αποτελείται από 173 πανεπιστήμια 27 χωρών του κόσμου.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου – αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της πολιτικής των «Δρόμων του Μεταξιού» – είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο από την Κύπρο και την Ελλάδα, το οποίο συμμετέχει ως μέλος αυτής της διεθνούς «Πανεπιστημιακής Συμμαχίας» από την ίδρυσή της το 2015. Στην κεντρική ομιλία του, ο Πρύτανης Κώστας Γουλιάμος σημείωσε πως «με την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας, οι ακαδημαϊκές κοινωνίες έχουν μια θαυμάσια ευκαιρία να προωθήσουν τις βασικές αρχές της Πρωτοβουλίας Belt and Road, όπως είναι «το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας» και, έτσι, να εντείνουν και εκτείνουν την πρόσβαση της παγκόσμιας κοινότητας στις νέες επιστημονικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εξελίξεις».

Η πρωτοβουλία Belt & Road είναι ένα διηπειρωτικό μακροπρόθεσμο πρόγραμμα πολιτικής της Κίνας σε πολλούς τομείς – συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης -, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη υποδομών και την επιτάχυνση της οικονομικής και πολιτιστικής ολοκλήρωσης των χωρών κατά μήκος των ιστορικών Δρόμων του Μεταξιού. Η Πρωτοβουλία εξαγγέλθηκε το 2013 από τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping.  Η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στην διεύρυνση των τομέων συνεργασίας με την Κίνα στο πλαίσιο της εν λόγω Πρωτοβουλίας Belt & Road.