Επιλογή Σελίδας

5 συμβουλές για να βρεις την πρώτη σου δουλειά μετά τις σπουδές

May 14, 2024

Το Κέντρο Καριέρας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εξοπλίζει τους φοιτητές και τους αποφοίτους με τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεχωρίσουν στον επαγγελματικό στίβο. Μέσω της συνεργασίας με το Jobseeker.com, σας προσφέρουμε ανεκτίμητες εισηγήσεις και πρακτικές συμβουλές για να ξεκινήσετε το ταξίδι της καριέρας σας. Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζουμε έναν περιεκτικό οδηγό που προσαρμόζεται για […]

Το Κέντρο Καριέρας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εξοπλίζει τους φοιτητές και τους αποφοίτους με τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεχωρίσουν στον επαγγελματικό στίβο. Μέσω της συνεργασίας με το Jobseeker.com, σας προσφέρουμε ανεκτίμητες εισηγήσεις και πρακτικές συμβουλές για να ξεκινήσετε το ταξίδι της καριέρας σας. Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζουμε έναν περιεκτικό οδηγό που προσαρμόζεται για να βοηθήσει τους πρόσφατους αποφοίτους να πλοηγηθούν στην αγορά εργασίας με αυτοπεποίθηση και επιτυχία. Είτε ξεκινάτε την πρώτη σας αναζήτηση εργασίας, είτε επιδιώκετε να βελτιώσετε την προσέγγισή σας, αυτές οι ειδικές συμβουλές, σε συνδυασμό με τα ισχυρά εργαλεία και λύσεις του Jobseeker, θα σας επιτρέψουν να αξιοποιήσετε συναρπαστικές ευκαιρίες και να κάνετε τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μιας ανοδικής καριέρας.

Άντρη Στυλιανού

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

5 Συμβουλές για να Βρεις την Πρώτη σου Δουλειά Μετά τις Σπουδές

Πλησιάζει η αποφοίτησή σου και ετοιμάζεσαι για το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σου: να βγεις στην αγορά εργασίας και να κάνεις το πρώτο βήμα για την έναρξη της καριέρας σου.

Αυτό πιθανώς σε γεμίζει ανυπομονησία, αλλά και άγχος μαζί, όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη αλλαγή και κάθε νέο ξεκίνημα. Μην ανησυχείς, όμως: είμαστε εδώ, για να σε συμβουλέψουμε βήμα-βήμα, ώστε να υιοθετήσεις μια στρατηγική που θα σε οδηγήσει πιο εύκολα στην εύρεση εργασίας!

Βήμα 1ο: Σκέψου τι θέλεις και κάνε την έρευνά σου

Το πτυχίο σου είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Ποια πορεία, όμως, θέλεις να ακολουθήσεις εσύ; Σε τι είδους επιχείρηση επιθυμείς να εργαστείς; Πού υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και ποια προσόντα ανοίγουν πόρτες στον τομέα σου;

Όντας στην αρχή της καριέρας σου, μπορεί να μην έχεις αποφασίσει ακόμα πού θέλεις αυτή να σε οδηγήσει. Θέτοντας, όμως, στόχους για το ξεκίνημά σου, θα μπορέσεις να συγκεντρώσεις τις δυνάμεις σου στην επίτευξή τους, έχοντας μία συγκεκριμένη κατεύθυνση – κι ας αλλάξει αυτή στην πορεία.

Απαραίτητο να αποκτήσεις μια εικόνα για την αγορά εργασίας, αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις την αγορά εργασίας. Το Κέντρο Καριέρας του ΕΠΚ είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις. Οι Σύμβουλοι Καριέρας του θα σε καθοδηγήσουν με εξατομικευμένες συμβουλές, ενώ μέσω της πλατφόρμας απασχόλησης CSM θα λάβεις πληροφορίες για θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης.

Φυσικά, αξίζει να ερευνήσεις τις ευκαιρίες απασχόλησης και μέσω άλλων διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης εργασίας, όπως και στο LinkedIn. Συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τις διαθέσιμες προοπτικές, θα μπορέσεις να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους και να πάρεις συγκροτημένες αποφάσεις.

Βήμα 2ο: Φτιάξε ένα δυνατό βιογραφικό

Αναρωτιέσαι αν μπορείς να φτιάξεις ένα δυνατό βιογραφικό χωρίς επαγγελματική εμπειρία; Η απάντηση είναι ναι! Δυνατό βιογραφικό σημαίνει ένα βιογραφικό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις μεταξύ των υποψηφίων που διεκδικούν την ίδια θέση. Για να το πετύχεις:

Κράτα το σύντομο

Μην ξεπεράσεις τις δύο σελίδες – και η μία μπορεί να είναι επαρκής. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα των πληροφοριών και όχι η ποσότητα. Κάνε σαφή τα στοιχεία που σε καθιστούν κατάλληλο/η για τη θέση που ονειρεύεσαι.

Ακολούθησε σωστή δομή

  1. Ξεκίνα με τα προσωπικά σου στοιχεία (ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας και προαιρετικά το LinkedIn σου).
  2. Γράψε μία μικρή περίληψη-προφίλ, παρουσιάζοντας σε 50-70 λέξεις τα πιο δυνατά σου χαρακτηριστικά και τους επαγγελματικούς σου στόχους.
  3. Συνέχισε με την εκπαίδευσή σου, γράφοντας το πτυχίο σου, το εκπαιδευτικό ίδρυμα και τη χρονική διάρκεια των σπουδών σου. Ανέφερε, επίσης, μαθήματα, εργαστήρια και ακαδημαϊκές επιτυχίες σου που τεκμηριώνουν επιθυμητές γνώσεις και τις δεξιότητες.
  4. Αν έχεις κάνει πρακτική άσκηση, μοιράσου στοιχεία από την εμπειρία σου που δείχνουν ότι ανταποκρίθηκες στα καθήκοντα σου και ότι έχεις αποκτήσει χρήσιμες ικανότητες.
  5. Συμπερίλαβε μία λίστα με τα πιο σημαντικά hard skills σου, μία με τα πιο δυνατά soft skills σου και άλλη μία με τις ξένες γλώσσες που γνωρίζεις (ξεχωριστές ενότητες).
  6. Εμπλούτισε, αν θέλεις, το βιογραφικό σου με τυχόν εθελοντική δράση σου, χόμπι που σχετίζονται με την ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων και, τέλος, συστάσεις.

Δώσε προσοχή στην εμφάνιση

Χρησιμοποίησε μια ευανάγνωστη γραμματοσειρά, φρόντισε να ξεχωρίζουν μεταξύ τους οι επιμέρους ενότητες, κράτησε αρμονική μορφοποίηση στο σύνολο του βιογραφικού και έλεγξε μήπως σου έχουν ξεφύγει λάθη ορθογραφικά ή στίξης.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το εργαλείο δημιουργίας βιογραφικού του CVwizard, που θα σε βοηθήσει να φτιάξεις το CV σου εύκολα και γρήγορα, καθοδηγώντας σε βήμα-βήμα, αναλαμβάνοντας την άψογη μορφοποίηση του εγγράφου και προσφέροντάς σου μοντέρνα πρότυπα βιογραφικού που θα εντυπωσιάσουν τους εργοδότες.

Βήμα 3ο: Αιτήσου για εργασία

Έχοντας επιλέξει το είδος των θέσεων εργασίας που θέλεις να διεκδικήσεις και έχοντας στα χέρια σου ένα καλοφτιαγμένο βιογραφικό, ξεκίνα να κάνεις τις αιτήσεις σου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αιτήσεις γίνονται μέσω email, ενώ σε κάποιες καλείσαι να συμπληρώσεις μια online φόρμα της επιχείρησης. Εάν δεν δίνεται διαφορετική οδηγία, στείλε το βιογραφικό σου σε μορφή PDF, για να εξασφαλίσεις την επαγγελματική του όψη.

Για να ενδυναμώσεις την αίτησή σου, γράψε μια συνοδευτική επιστολή που στηρίζει την υποψηφιότητά σου και στείλε τη μαζί με το βιογραφικό σου.

Συμβουλή από τους ειδικούς καριέρας του CVwizard:

Μη στέλνεις παντού το ίδιο βιογραφικό. Μελέτησε την αγγελία εργασίας και δες ποια είναι τα απαιτούμενα προσόντα. Προσάρμοσε το βιογραφικό σου, τονίζοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες που ψάχνουν, ώστε να δείξεις ότι είσαι καλός/ή υποψήφιος/α για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης.

Βήμα 4ο: Δικτυώσου – διαδικτυακά και δια ζώσης

Η δικτύωση μπορεί να σου ανοίξει νέες ευκαιρίες απασχόλησης, αφού έτσι υπάρχει η δυνατότητα να μάθεις για θέσεις εργασίας που δεν γίνονται ευρέως γνωστές, αλλά και να σε έχουν υπόψη τους άνθρωποι της αγοράς.

Παρακολούθησε σεμινάρια και συνέδρια του κλάδου σου και επισκέψου εκθέσεις καριέρας, για να γνωρίσεις καταξιωμένους επαγγελματίες και εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Επιμελήσου το προφίλ σου στο LinkedIn, ακολούθησε τις σελίδες επιχειρήσεων που σε ενδιαφέρουν και ανάπτυξε το επαγγελματικό σου δίκτυο στην πλατφόρμα. Κάνε ορατή την παρουσία σου, αλληλεπιδρώντας με επαγγελματίες και στελέχη εταιρειών και δημοσιεύοντας περιεχόμενο που ενισχύει το προφίλ σου.

Βήμα 5ο: Προετοιμάσου για τις συνεντεύξεις

Πριν από κάθε συνέντευξη, κάνε όσο καλύτερη έρευνα μπορείς για την εταιρεία, την κουλτούρα της και τους στόχους της. Σκέψου τι σε κάνει ταιριαστή προσθήκη στο δυναμικό της και τι έχεις να προσφέρεις. Εξάσκησε, επίσης, τις απαντήσεις σου σε συχνές ερωτήσεις συνέντευξης που μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο.

Το Κέντρο Καριέρας του EUC προσφέρει προσομοιώσεις συνεντεύξεων για να εξασκηθείς και να λάβεις χρήσιμο feedback που θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς. Όσο σημαντική είναι, όμως, η πρακτική προετοιμασία για τη συνέντευξη, άλλο τόσο είναι και η ψυχολογική προετοιμασία σου για μία ενδεχόμενη απόρριψη.

Σε περίπτωση που δεν επιλεγείς για τη θέση, μην το πάρεις προσωπικά. Η απόρριψη είναι μέσα στο παιχνίδι για όλους, νέους και έμπειρους επαγγελματίες εξίσου. Το ζητούμενο είναι να τη διαχειριστείς εποικοδομητικά, εντοπίζοντας τυχόν αδυναμίες σου, επενδύοντας στην εξέλιξη των δεξιοτήτων σου ή στην απόκτηση νέων και συνεχίζοντας δυναμικά και με αυτοπεποίθηση να διεκδικείς την ευκαιρία που σου αξίζει!

Matina Diakou