Επιλογή Σελίδας
Η Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου-Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Ιταλία
Posted: May 23, 2022

Η Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου-Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έδωσε σειρά συναυλιών στην Ιταλία, συμμετέχοντας, με τον τρόπο αυτό, στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης. Συγκεκριμένα, η συμφωνική μπάντα έδωσε τρεις συναυλίες με τίτλο «Ωδή στην ελευθερία» στο θέατρο Shigeru Ban στο Κονσερβατόριο της L’ Aquila στις 21/4, στην αίθουσα Antonio Scarlatti στο Κονσερβατόριο San Pietro a Majella της Νάπολης στις 22/4 και στο Κονσερβατόριο της Σάντα Σεσίλια στη Ρώμη στις 26/4. Παρουσιάστηκαν πρωτότυπα και διασκευασμένα έργα από Έλληνες και Κύπριους συνθέτες όπως οι Μ. Χατζιδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Σ. Μαυρόπουλος, Σ. Γκριτζέλης, Μ. Ανδρονίκου, διασκευή έργου της Ελένης Καραϊνδρου, καθώς και έργα ξένων συνθετών όπως η Carol Barnett και o Franco Cesarini τα οποία είναι εμπνευσμένα από την Ελληνική και Κυπριακή μουσική παράδοση. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η πρώτη παρουσίαση στην Ιταλία αποσπασμάτων από τον «Ύμνο εις την ελευθερία» του κορυφαίου Κερκυραίου συνθέτη Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, ο οποίος, εκτός από συνθέτης του Ελληνικού εθνικού ύμνου, σπούδασε και δίδαξε στο Κονσερβατόριο της Νάπολης.

Η Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου-Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δημιουργήθηκε το 2007 και έχει δώσει γύρω στις 200 εμφανίσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει έντονη δραστηριότητα στην τοπική κοινωνία μέσα από συνεργασίες με διάφορους οργανισμούς, υπουργεία και δήμους, ενώ έχει εμφανιστεί στη Μάλτα, στην Ελλάδα και στις Σεϋχέλλες. Πρωτοστάτησε στη διοργάνωση του 1ου πανελλήνιου συνεδρίου για φιλαρμονικές που έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας. Σημαντική εκπαιδευτική και κοινωνική δραστηριότητα της μπάντας είναι οι οικογενειακές συναυλίες, οι εμφανίσεις σε σχολεία, περιφερειακούς δήμους και κοινότητες, καθώς και η ετήσια συναυλία Musical Vibes στην οποία συμμετέχουν περίπου 200 μαθητές από διάφορα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Λευκωσίας. Στην μπάντα συμμετέχουν πέρα των 50 μελών διαφόρων ηλικιών και ικανοτήτων. Μαέστρος είναι ο Δρ. Γιάννης Μυράλης, αναπληρωτής καθηγητής μουσικής παιδαγωγικής και σαξοφώνου στο Τμήμα Τεχνών, Πρόγραμμα Μουσικής,  του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την εμφάνιση της συμφωνικής μπάντας στο Κονσερβατόριο της Νάπολης στις 22/4/2022.

https://fb.watch/cAXo_cNWVJ/

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες της μπάντας: