Select Page

Διατροφή και Άσκηση στη Σαρκοπενία: Νεότερα Επιστημονικά Δεδομένα

Η σαρκοπενία είναι ένα γηριατρικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας και λειτουργίας. Η ακινησία, ο υποσιτισμός, η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων και πρωτεΐνης, οι μεταβολές στις ορμόνες και το μεταβολισμό, οι νευρομυϊκές αλλαγές κατά τη γήρανση και η συστηματική φλεγμονή, είναι όλες παράμετροι που πιθανώς συνδέονται με τη σαρκοπενία. Ο επιπολασμός της σαρκοπενίας στους ηλικιωμένους ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού (ηλικία, εθνικότητα), τις χρόνιες ασθένειες (καρκίνος, καρδιακή ή νεφρική νόσος), τις συνθήκες διαβίωσης (κοινότητα, νοσοκομείο ή οίκο ευγηρίας) και τα διαγνωστικά κριτήρια (χαμηλή μυϊκή μάζα, χαμηλή μυϊκή δύναμη, σωματική απόδοση). Η σαρκοπενία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών και συχνά οδηγεί σε: α) μείωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και της λειτουργικότητας, β) μειωμένη επούλωση τραυμάτων και αποκατάσταση από χειρουργικές επεμβάσεις και τραυματισμούς και γ) αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες, λοιμώξεις, ημέρες νοσηλείας και θνησιμότητα. Δύο τροποποιήσιμες παράμετροι του τρόπου ζωής, η φυσική δραστηριότητα και η σωστή διατροφή θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη της σαρκοπενίας.

Για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σαρκοπενίας προτείνεται η μεσογειακή διατροφή που παρέχει επάρκεια στην πρόσληψη ενέργειας, πρωτεϊνών, ωμέγα 3, αντιοξειδωτικών, φυτοχημικών και βιταμίνης D. Η ESPEN συνιστά επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών, ισομερώς κατανεμημένες στα κύρια γεύματα της ημέρας (25-30g πρωτεΐνης ανά γεύμα). Η ποσότητα των 25-30 γραμμαρίων πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας είναι απαραίτητη για το όριο της μέγιστης ενεργοποίησης της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης, προκειμένου να ξεπεραστεί η αναβολική αντίσταση στην πρόσληψη πρωτεΐνης, ενώ ο ρυθμός της πρωτεινοσύνθεσης αυξάνεται όταν το γεύμα καταναλώνεται 2 ώρες μετά την άσκηση. Η τακτική αερόβια και  η αναερόβια άσκηση, ιδιαίτερα η προπόνηση με αντιστάσεις αλλά και η προπόνηση HIIT φαίνεται να είναι αποτελεσματικές για τους σαρκοπενικούς ασθενείς. Συμπερασματικά, ο  συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής βελτιώνει τη βιογένεση των μιτοχονδρίων και τη λειτουργία τους, τον αριθμό/λειτουργία των δορυφορικών κυττάρων, ενώ αναστέλλει τις φλεγμονώδεις κυτταροκίνες, οδηγώντας σε αυξημένη πρωτεϊνοσύνθεση και μειωμένη πρωτεϊνική αποδόμηση.

Ομιλήτρια:

Δρ. Σουζάνα Παπαδοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου – Διαιτολογίας Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Συντονισμός:

Δρ. Γιώργος Παναγιώτου (PhD) Επίκουρος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας Τμήμα Επιστημών Ζωής Πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Αθλητικής Επιστήμης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σύνδεσμος Σύνδεσης https://eu.bbcollab.com/guest/de21e82f9e7b4a2381f747a3370ff73c