Objectives & Outcomes
Γενικοί Στόχοι
Στόχος του προγράμματος στην Εργοθεραπεία (Πτυχίο), είναι η παροχή υψηλού επιπέδου γενικών και βασικών, θεωρητικών και εργαστηριακών, γνώσεων και δεξιοτήτων, βασισμένων στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, ούτως ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να εργοδοτηθούν άμεσα ή να επιλέξουν, εάν επιθυμούν, να συνεχίσουν για περαιτέρω σπουδές στις Επιστήμες της Υγείας, αλλά και της Αθλητικής Επιστήμης και της Φυσικής Αγωγής, των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών [Ψυχολογία, Ειδική (Ενιαία) Εκπαίδευση] και συναφείς ειδικότητες.
Συγκεκριμένοι Στόχοι
Το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή γενικής θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης στην Εργοθεραπεία και είναι ειδικά σχεδιασμένο για τους φοιτητές/τριες, οι οποίοι/ες επιλέγουν ευέλικτη βασική εκπαίδευση, η οποία θα μπορεί να στηρίξει με επιτυχία, είτε περαιτέρω σπουδές στη συνέχεια, είτε επαγγελματική αποκατάσταση στο αντικείμενο σπουδών τους.
Η Εργοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα υγείας που επικεντρώνεται στη θεραπευτική χρήση προσαρμοσμένων δραστηριοτήτων σε άτομα όλων των ηλικιών με σωματικά, αναπτυξιακά, συναισθηματικά, ψυχικά και κοινωνικά ελλείμματα ώστε να επανακτήσουν δεξιότητες απαραίτητες για λειτουργική ανεξαρτησία, υγεία και ευεξία. Η επιστήμη της Εργοθεραπείας αντλεί το θεωρητικό και ερευνητικό της υπόβαθρο από το χώρο της ιατρικής (νευρολογίας-παθολογίας), της ψυχολογίας, της ειδικής αγωγής, της Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής, της φυσικοθεραπείας, και από πολλές άλλες επιστήμες.
Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της μελέτης των λειτουργικών ενασχολήσεων του ατόμου στους τομείς της αυτοφροντίδας και της παραγωγικότητας, του εντοπισμού των δυσλειτουργικών στοιχείων και της εξειδικευμένης εργοθεραπευτικής παρέμβασης, με σκοπό την κατάκτηση του βέλτιστου δυνατού επιπέδου λειτουργικότητας και προσαρμοστικής συμπεριφοράς, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιτυχής ανάληψη των λειτουργικών ρόλων της ζωής του.
Η αξιολόγηση και η παρέμβαση στην Εργοθεραπεία πραγματοποιούνται τόσο στους τομείς των δραστηριοτήτων που αναφέρονται πιο πάνω όσο και στις δεξιότητες που επιτρέπουν στο άτομο να αποδίδει στις δραστηριότητες αυτές. Οι τομείς δεξιοτήτων περιλαμβάνουν τις κινητικές, αισθητηριακές, γνωστικές-αντιληπτικές και ψυχοκοινωνικές.
Ο Εργοθεραπευτής επίσης παρεμβαίνει και προσαρμόζει το περιβάλλον του ατόμου και επιλέγει κατάλληλο βοηθητικό εξοπλισμό που θα τον διευκολύνει στη λειτουργικότητα του.
Ειδικότερα οι επιμέρους στόχοι που τίθενται, μεταξύ άλλων, είναι:
- Επιλογή και εκπαίδευση στη χρήση βοηθητικής τεχνολογίας σε άτομα με σοβαρή κινητική δυσκολία με στόχο τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους.
- Εκπαίδευση σε τεχνικές αυτοφροντίδας σε χρόνιες παθήσεις.
- Εκπαίδευση σε εναλλακτικούς τρόπους διεκπεραίωσης καθημερινών δραστηριοτήτων σε άτομα μεδυσκολίες στην κίνηση ή περιορισμένη διαθεσιμότητα ενέργειας.
- Εκπαίδευση σε τεχνικές διαχείρισης του προσωπικού χώρου σε άτομα τρίτης ηλικίας.
- Εκπαίδευση και στήριξη ατόμων με νοητική αναπηρία για αυτόνομη διαβίωση.
- Εκπαίδευση στην αυτόνομη οδήγηση σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.
- Τεχνικές διατήρησης βραχυπρόθεσμης μνήμης και προσανατολισμού στο χώρο σε άτομα με Alzheimer.
- Μετακινήσεις στην κοινότητα με τροχοκάθισμα σε άτομα με παραπληγία.
- Προσαρμογές στο σπίτι/ στην εργασία.
- Δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης για επεξεργασία συναισθημάτων σε άτομα με εθισμούς ή ψυχιατρικές διαταραχές.
Επιπρόσθετα, παρέχεται αξιολόγηση και παρέμβαση σε θέματα ψυχοκινητικής ανάπτυξης, όπως:
- Δεξιότητες αδρής κίνησης
- Δεξιότητες λεπτής κίνησης (γραφοκινητικά, δεξιότητες σύλληψης μικρών αντικειμένων, κλπ).
- Γνωστικές, αντιληπτικές δεξιότητες (μνήμη, προσοχή, σκέψη, αιτιολόγηση, αντίληψη σχημάτων, χρωμάτων, μεγεθών, επίλυση προβλημάτων, κλπ).
- Αισθητηριακή επεξεργασία (ικανότητα να λαμβάνει, να επεξεργάζεται και να ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα από το περιβάλλον, απτικά, οπτικά, ακουστικά, αιθουσαία και ιδιοδεκτικά.)
- Δεξιότητες οπτικοκινητικού συντονισμού (αντιγραφή συμβόλων, προσομοίωση διαφόρων σχεδίων, κλπ.)
- Δεξιότητες κινητικού σχεδιασμού (ικανότητα να σχεδιάσει, να οργανώσει και να εκτελέσει κινητικές δραστηριότητες.)
- Στοματοκινητικές δεξιότητες (απομύζηση, δάγκωμα, μάσηση, φύσημα, σφύριγμα, κλπ.)
- Δεξιότητες παιχνιδιού (σκόπιμες δεξιότητες παιχνιδιού, κατάλληλες για την ηλικία του.)
- Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες (ικανότητα να αλληλεπιδρά με συνομήλικους και άλλους)
- Δεξιότητες καθημερινής ζωής (ντύσιμο, σίτιση, προσωπική υγιεινή, χρήση τουαλέτας, κλπ.)