Επιλογή Σελίδας

Έρευνα για αντιμετώπιση απώλειας μνήμης, ακοής και όρασης

Posted: July 25, 2019

 

Το Πρόγραμμα Λογοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου  Κύπρου είναι εταίρος στο Πρόγραμμα SENSE-Cog για την αντιμετώπιση της τριπλής πρόκλησης που επιφέρει ο συνδυασμός άνοιας με απώλεια ακοής και διαταραχές όρασης

Επτά στους δέκα ευρωπαίους πολίτες άνω των 65 ετών παρουσιάζουν αισθητήριες διαταραχές όρασης ή ακοής και άνω των δύο τρίτων των ηλικιωμένων εκδηλώνουν κατάθλιψη ή άνοια. Οι επιπτώσεις συνδυασμένων απωλειών μνήμης, ακοής, και όρασης υπερβαίνουν κατά πολύ την επίδραση της κάθε επιμέρους πάθησης, ενώ οι γνώσεις των ειδικών για την έκταση και αντιμετώπιση του φαινομένου είναι περιορισμένες. 

Το πενταετές πρόγραμμα με το ακρώνυμο "Ears, Eyes and Mind: The ‘SENSE-Cog Project to improve mental well-being for elderly Europeans with sensory impairment" χρηματοδοτείται με συνολικό προϋπολογισμό 6.5 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην πανευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια συμμετέχουν 17 εταίροι από 8 χώρες με συντονιστές τους Δρς. Iracema Leroi και Piers Dawers του Πανεπιστημίου Μanchester του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με συντονίστρια την Δρα Χρυσούλα Θώδη και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με συντονίστρια την Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου εκπροσωπούν την Κύπρο στο πρόγραμμα SENSE-Cog. 

Το Πρόγραμμα SENSE-Cog:

  • θα μελετήσει τις αθροιστικές επιπτώσεις των διαταραχών
  • θα διαμορφώσει εργαλεία αξιολόγησης
  • θα διερευνήσει μεθόδους αποκατάστασης για την βελτίωση της υγείας και ποιότητας ζωής
  • θα δημιουργήσει βέλτιστες πρακτικές για τα αρμόδια συστήματα υγείας και κοινωνικών παροχών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Πρόγραμμα Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής την Αν. Καθηγήτρια Ακουολογίας Δρ. Χρυσούλα Θώδη, θα συνεισφέρει στην στρατολόγηση συμμετεχόντων, την αξιολόγηση, και την υλοποίηση των κλινικών δοκιμών του προγράμματος SENSE-Cog.  Σε δήλωσή της η Δρ. Θώδη ανέφερε πως «κάθε ειδικός που αξιολογεί ή παρεμβαίνει σε άτομα με στην απώλεια μνήμης, ακοής, και όρασης, έχει εμπειρίες για τις επιπρόσθετες δυσκολίες του συνδυασμού αυτών των παθήσεων.  Η επικοινωνία των ατόμων με μειωμένη όραση και ακοή επιδεινώνει και επιδεινώνεται από την απώλεια μνήμης.  Η αξιολόγηση της όρασης ή της ακοής γίνεται πιο δύσκολη όταν το άτομο έχει απώλεια μνήμης, ενώ η αξιολόγηση της γνωστικής ικανότητας/μνήμης γίνεται πιο δύσκολη όταν υπάρχουν απώλειες στην όραση ή/και στην ακοή.  Η ακρίβεια αυτών των αξιολογήσεων είναι μειωμένη.  Η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης βασίζεται στην αξιοπιστία της διάγνωσης, αλλά και από την δυνατότητα αντιμετώπισης του συνόλου των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το άτομο και η οικογένεια».

Το πρόγραμμα “SENSE-Cog” θα αναπτύξει ανιχνευτικούς ελέγχους μέσω διαδικτύου, οδηγούς για φροντιστές/οικογένειες, και εκπαιδευτικό υλικό σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαμόρφωση και στάθμιση ελέγχων ώστε οι ειδικοί να έχουν διαγνωστικά εργαλεία και πρωτόκολλα που θα ανταποκρίνονται στον συνδυασμό απώλειας μνήμης, ακοής, και όρασης. 

Το πρόγραμμα θα ολοκληρώσει κλινικές δοκιμές για αισθητηριακή υποστήριξη και παρέμβαση.  Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες αξιολόγησης, ενίσχυση όρασης ή ακοής, και εξατομικευμένη παρέμβαση στο σπίτι.  Ένας βασικός στόχος του προγράμματος είναι να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα της συνδυασμένης παρέμβασης. 

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης για νέους ερευνητές ώστε να ολοκληρωθούν οι δραστηριότητες του προγράμματος. 

Η Δρ. Θώδη ανέφερε πως «το πρόγραμμα SENSE-Cog ανταποκρίνεται σε διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη, καθώς η γήρανση του πληθυσμού πολλαπλασιάζει τις ανάγκες φροντίδας για τους ασθενείς, τις οικογένειες, και την κοινωνία.  Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των αισθητηριακών και γνωστικών απωλειών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ασθενών και φροντιστών.  Η συνδυασμένη προσπάθεια ψυχιατρικής, νευροεπιστήμης, οπτομετρίας, ακουολογίας, και εργασιοθεραπείας, εγγυάται την διεπιστημονικότητα και πληρότητα της προσέγγισης.  Μένει να δούμε μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της απώλειας».

 

Το δίκτυο συνεργασίας του προγράμματος “SENSE-Cog”

  1. The University of Manchester (UK, Coordinator)
  2. European University Cyprus (Cyprus)
  3. The Manchester Metropolitan University (UK) 
  4. Ethniko kai Kapodistriako Panepistimio Athinon (Greece)
  5. Universite de Nice Sophia Antipolis (France)
  6. Universite de Bordeaux (France)
  7. Erasmus University Medical Center Rotterdam (Netherlands)
  8. Universitetet i Tromsoe (Norway)
  9. Katholische Hochschule Freiburg gGmbH (Germany)
  10. Dementia Pal Ltd (UK industrial partner)
  11. IXICO Technologies Limited (UK industrial partner)
  12. Starkey Laboratories (US industrial partner)
  13. HORTECH GGMBH (Germany)
  14. ESSILOR International SA (Industrial partner)
  15. ARTTIC  International Management Services, (project management partner, SME)
  16. Centre Hospitalier Universitaire de Nice (France)
  17. University of Cyprus (Cyprus)

 

Περισσότερες πληροφρίες:    

Δρ. Χρυσούλα Θώδη
[email protected]

 

The project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 668648