Επιλογή Σελίδας

“Η εξέλιξη των Γαλαξιών” στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Posted: July 25, 2019

Η ερευνητική ομάδα Αστροφυσικής και Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων (AHPC) και το τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Ημερίδα, με θέμα “Η εξέλιξη των Γαλαξιών”. Ο στόχος της Ημερίδας ήταν να παράσχει ένα Φόρουμ τόσο σε νέους όσο και σε έμπειρους ερευνητές του συγκεκριμένου τομέα, αλλά και σε ερευνητές από συναφείς τομείς, για συζήτηση των πρόσφατων παρατηρήσεων, θεωριών και υπολογιστικών αποτελεσμάτων γύρω από την εξέλιξη των γαλαξιών.

 

Η οργάνωση της Ημερίδας κρίθηκε αρκετά επίκαιρη υπό το φως εξελίξεων που έχουν να κάνουν με πρόσφατες παρατηρήσεις, κυρίως, στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Σε αυτές, περιλαμβάνονται παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Herschel και του επίγειου ράδιο-συμβολόμετρου ALMA στη Χιλή. Η διεθνής αστρονομική κοινότητα έχει πλέον τη δυνατότητα να διερευνήσει λεπτομερέστερα την εξέλιξη των γαλαξιών δια μέσου της ζωής του Σύμπαντος και να καθορίσει το ρόλο των υπερμεγεθών μελανών οπών σε αυτή τη διαδικασία. Παράλληλα, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην ανάπτυξη ολοένα και πιο εξελιγμένων θεωρητικών μοντέλων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ερμηνεία των παρατηρήσεων.

 

Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιελάμβανε ομιλία από την καθηγήτρια Carol Lonsdale του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ραδιοαστρονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με τίτλο: «Highly Obscured Mid-IR-Luminous QSOs with Young Radio Jets», καθώς και παρουσίαση από τον καθηγητή Ανδρέα Ευσταθίου, αντιπρύτανη  Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αστροφυσικής και Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων. Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να το βρείτε εδώ.