Επιλογή Σελίδας

Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης στις Επιστήμες στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Posted: March 11, 2024

Διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Ερευνητικό Κέντρο Αρίσταρχος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στις 20 Φεβρουαρίου 2024, το Εργαστήριo Τεχνητής Νοημοσύνης στις Επιστήμες (Workshop on Artificial Intelligence in Sciences). Το εργαστήριο είχε στόχο να συγκεντρώσει επιστήμονες από διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπως Ιατρική, Νευροεπιστήμη, Αστροφυσική και Μηχανική, για να παρουσιάσουν και να μοιραστούν μέρος των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων και αποτελεσμάτων που αποδεικνύουν την επιτυχή εφαρμογή της Τεχνητής νοημοσύνης στις επιστήμες, καθώς και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον.

Η Tεχνητή Nοημοσύνη αποτελεί μια πρωτοποριακή τεχνολογία η οποία έχει σημαντική επίδραση σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, τοποθετώντας την ως σημαντικό «παίχτη» στην επιστημονική έρευνα, ανακάλυψη και καινοτομία. Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται γρήγορα ένα απαραίτητο εργαλείο στην επιστημονική διαδικασία, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας και στη δημιουργία προτύπων και μοντέλων. Η γενικότητα της έχει αποδειχθεί μέσω της επιτυχημένης εφαρμογής της σε διάφορες επιστήμες, που εκτείνονται από την Ιατρική, τις Νευροεπιστήμες, την Αστροφυσική, τη Μηχανική, την Επιστήμη των Υπολογιστών, την Εκπαίδευση και τις Κοινωνικές Επιστήμες.

Στο Εργαστήριο παρουσιάστηκαν κλασσικές και πρόσφατες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμογές τους σε μια πληθώρα επιστημών. Συγκεκριμένα, στο εργαστήριο παρουσιάστηκαν εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης στην επεξεργασία Βιοϊατρικής εικόνας για σκοπούς μείωσης θορύβου και βελτίωσης και αποκατάστασης εικόνας καθώς και εντοπισμό αντικειμένων. Επίσης, παρουσιάστηκαν πρωτοποριακές μέθοδοι τεχνικών μάθησης, όπως πολυτροπικά μοντέλα συγχώνευσης δεδομένων (multimodal data diffusion models) και πολύ-διεργασίακή συνεργατική μάθηση (multitask collaborative learning) καθώς και μέθοδοι της επιστήμης των δικτύων (network science) και γραφημάτων γνώσης (knowledge graph) και εφαρμογές τους στις επιστήμες.

Οι ομιλητές του εργαστηρίου έδειξαν πως τεχνικές μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με τεχνικές κατευθυνόμενες από τα δεδομένα (data driven), μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα στην Ιατρική, Νευροεπιστήμη, επιστήμη υλικών, Ραδιοαστρονομία, στη μελέτη της εξέλιξης των γαλαξιών καθώς και στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν επιστήμονες από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το Ινστιτούτο Κύπρου, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Andalucia στην Ισπανία, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφος, η καινοτόμος επιχείρηση AAISCS, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και ο Επικεφαλής Επιστήμονας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), κύριος Δημήτρης Σκουρίδης.