Επιλογή Σελίδας

Ειδική Ημερίδα με Κινέζικη Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών

Posted: September 25, 2023

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στα πλαίσια της μακρόχρονης συνεργασίας του με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS), οργανώνει ειδική ημερίδα την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 , 11:00-12:45, αίθουσα Ωμέγα.

Κεντρικός Ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο Πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, καθηγητής Δρ. GAO Xiang, ο οποίος κατέχει απο το 2020 και τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου. Τον Πρόεδρο GAO – ο οποίος έχει status Υπουργού- θα συνοδεύουν στην αποστολή μέλη της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών καθώς και δύο Γενικοί Διευθυντές.

Στο πλαίσιο της παραπάνω ημερίδας, ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών θα συναντηθούν με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πέραν τούτων, είναι αξιοσημείωτο πως κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα ανακοινωθεί και υπογραφεί ειδικό σύμφωνο μεταξύ του Ευρωπαικού Πανεπιστημιου Κύπρου και της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών για την ίδρυση “Κέντρου Κινεζικών Μελετών”.

Το συγκεκριμένο Κέντρο – του οποίου τη διεύθυνση θα έχει ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος και την υποδιεύθυνση ο αν. Καθηγητής Πιερής Χουρίδης, και αντίστοιχα δύο μέλη της Κινεζικής Ακαδημίας- θα είναι διαθεματικού χαρακτήρα.  Στόχος του η προώθηση εκδηλώσεων και ανάπτυξη μελετών κι` εκδόσεων σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Κίνας, Κύπρου, Χωρών της Μεσογείου και της Ευρώπης, μέσα  από τα γνωστικά πεδία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

Αξίζει ν` αναφερθεί πως η Κινεζική Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών -μαζί με σημαντικά ανά τον κόσμο πανεπιστήμια- έχει δημιουργήσει μια πλειάδα τέτοιων ερευνητικών κέντρων. Της δε Κύπρου θα είναι το τέταρτο στην Ευρωπαική ήπειρο, μετά τη δημιουργία σε Αγγλία, Ελλάδα και Πορτογαλία.

Το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου χαιρετίζει τη νέα συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, μέσω της οποίας διασφαλίζονται όλες εκείνες οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος, αλλά και στην υλοποίηση του κοινού επιστημονικού και πολιτισμικού οράματος.

Η δημιουργία του κοινού “Κέντρου Κινεζικών Μελετών” μεταξύ τιου Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών δημιουργούν νέες διασυνδέσεις που ενισχύουν τις υπάρχουσες συνεργασίες στο εκπαιδευτικό επίπεδο Κύπρου και Κίνας.