Επιλογή Σελίδας
Η Συμφωνική Μπάντα Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου- Δήμου Στροβόλου στο Περιφερειακό Συνέδριο Μουσικής Παιδαγωγικής
Posted: August 12, 2019

Η Συμφωνική Μπάντα Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου- Δήμου Στροβόλου είναι ένα από τα λίγα μουσικά σύνολα που έχουν προσκληθεί να παρουσιαστούν στο Περιφερειακό Συνέδριο Μουσικής Παιδαγωγικής που διοργανώνεται από την Παναφρικανική Κοινότητα για Εκπαίδευση των Μουσικών Τεχνών (Pan African Society for Musical Arts Education, PASMAE) το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2019 στην πόλη Βικτώρια των Σεϋχελλών. Το συνέδριο διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικής Εκπαίδευσης (ISME).

Η συμμετοχή της μπάντας στο συνέδριο συνέβαλε στην προβολή της σύγχρονης μουσικής δραστηριότητας της Κύπρου στον τομέα των ενόργανων μουσικών συνόλων, καθώς και στην προβολή του έργου Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων συνθετών. Επιπλέον, συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στα δύο κράτη, στην ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών με μουσικοπαιδαγωγούς που ζουν και εργάζονται στις  Σεϋχέλλες, ενώ εμπλλούτισε τις διεθνείς εμπειρίες και επαφές  των μελών της ομάδας. Αυτή η πρωτοβουλία δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την στήριξη των χορηγών : Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου ο οποίος, μέσα από το πρόγραμμα «Πρωτοβουλίες Νέων» κάλυψε ένα σημαντικό μέρος των εξόδων της ομάδας , ο Δήμος Στροβόλου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Συμφωνική Μπάντα Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου– Δήμου Στροβόλου δημιουργήθηκε το 2007. Σκοπός της είναι να προωθήσει την υψηλού επιπέδου μουσική ενασχόληση και δραστηριότητα, να παρέχει ευκαιρίες υγιούς ενασχόλησης για τους νέους, να συμβάλει στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ανάπτυξη, να προβάλει και να προωθήσει το ρεπερτόριο για συμφωνική μπάντα και να συμβάλει στη δημιουργία και ανάπτυξη κυπριακού και ελληνικού ρεπερτορίου για ορχήστρα πνευστών. Έχει δώσει περισσότερο από εκατό σαράντα εμφανίσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό και έχει ενεργή δραστηριότητα στην τοπική κοινωνία μέσα από συνεργασίες με διάφορους οργανισμούς, υπουργεία και δήμους. Ανάμεσα σε άλλα, η μπάντα έχει εμφανιστεί στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Δήμο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόσφατα συνεργάστηκε με το σύνολο πνευστών από το Christopher Newport University των ΗΠΑ σε σειρά συναυλιών στην Κύπρο. Στην μπάντα συμμετέχουν πέρα των 30 μελών διαφόρων ηλικιών οι οποίοι είναι φοιτητές και καθηγητές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και μαθητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί. Μαέστρος της μπάντας είναι ο Δρ. Γιάννης Μυράλης, αναπληρωτής καθηγητής μουσικής παιδαγωγικής και σαξοφώνου στο Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.