Επιλογή Σελίδας

Τελικό Συνέδριο για το Ερευνητικό Έργο SEMELI

Posted: June 2, 2023

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 το τελικό συνέδριο για το Ερευνητικό Έργο SEMELI, το οποίο έχει ως απώτερο σκοπό την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και του μιντιακού γραμματισμού των κρατουμένων. Στο έργο, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Erasmus+, (KA3), συμμετέχουν εταίροι από πέντε χώρες: την Κύπρο (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου – το οποίο είναι και συντονιστής του προγράμματος, Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου, Enoros Consulting Ltd και το Τμήμα Φυλακών Κύπρου), την Ελλάδα (Athens Lifelong Learning institute), την Ισπανία (Associació Social Andròmines), τη Ρουμανία (Asociatia de Terapie Familiala si de Cuplu Timisoara – ATFCT) και τη Λετονία (EPPEA Association).

Το πρόγραμμα SEMELI ξεκίνησε επίσημα την 1η Δεκεμβρίου 2019 και έχει ολοκληρώσει όλους τους  στόχους του. Το έργο έχει αναπτύξει και εφαρμόσει καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές για την προώθηση της ενσωμάτωσης των κοινωνικά και γεωγραφικά περιθωριοποιημένων νεαρών κρατουμένων (16-35 ετών) από τα ψηφιακά μέσα και τα ΜΜΕ. Μέσω της καλλιέργειας κοινών αξιών με την υπόλοιπη κοινωνία και την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και του μιντιακού γραμματισμού έχει ήδη εκπαιδεύσει νεαρούς κρατούμενους σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Επιπρόσθετα, έχει ετοιμαστεί και εφαρμοστεί σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες το πρόγραμμα εκπαίδευσης δεσμοφυλάκων, οι οποίοι μετά την εκπαίδευσή τους μπορούν να λειτουργούν πλέον ως εκπαιδευτές και εμψυχωτές στην προώθηση του μιντιακού γραμματισμού για ενδυνάμωση των νεαρών κρατουμένων.

Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν στην αρχή της εκδήλωσης (i) ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθ. Ανδρέας Ευσταθίου, (ii) η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου και (iv) o Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, κ. Ιωάννης Καπνουλάς υπογραμμίστηκε ο τεράστιος κοινωνικός αντίκτυπος του έργου SEMELI, αλλά και οι τομές που έχουν γίνει στο Τμήμα Φυλακών Κύπρου τα τελευταία χρόνια, βελτιώνοντας δραστικά και ουσιαστικά τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Επιπλέον, τόσο η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Κουκκίδου Πρροκοπίου, όσο και ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών κ. Καπνουλάς, δήλωσαν την στήριξη και την ετοιμότητά τους για συμμετοχή σε παρόμοια Έργα. Ακολούθησαν προσκεκλημένες ομιλίες από τον Δρα Νίκο Αμανατίδη (Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στη Βόρεια Ελλάδα) με θέμα «Νέα Μέσα και Εκπαίδευση» και τη Δρα Χάρι Ξιναρή (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου) με θέμα «Media Literacy: Ψηφιακός Γραμματισμός, Εκπαίδευση στα Μέσα, Παιδεία στα Μέσα». Στη συνέχεια σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης οι προσκεκλημένοι ομιλητές με την κα Αντιγόνη Θεμιστοκλέους (Αρχή Ραδιοτηλεόρασης) και τον Καθ. Μάριο Βρυωνίδη συζήτησαν για τη χρησιμότητα της εκπαίδευσης σχετικά με τον μιντιακό γραμματσμό σε περιθωριοποιημένες ομάδες.

Ακολούθησε παρουσίαση της αξιολόγησης της εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος τόσο για τους κρατούμενους, όσο και για το προσωπικό των φυλακών σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, από τη Δρα Όλγα Σολομώντος-Κουντούρη, τη Δρα Μαρία Σίκκη και τη Δρα Μαρία Πετρίδου (Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου). Στο σημείο αυτό του συνεδρίου, ένας εκπρόσωπος από κάθε συμμετέχουσα χώρα παρουσίασε σε συντομία την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος στη χώρα του. Τέλος, παρουσιάστηκαν σημαντικά παραδοτέα του Έργου από τους διάφορους εταίρους (π.χ. Curriculum & Methodology of Digital and Media Literacy Skills for Young Detainees, Robotics & VR in Prisons, Role Models, The Curriculum for Prison Staff Educational Program, The Prototype).

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου και στον λογαριασμό του στο Facebook.